FAQ

Vanliga frågor om avgassystem

Nej, inte om du köper ett rostfritt avgassystem. Det kan inträffa på icke rostfria avgassystem, aluminiserade eller sådana i kolstål. 

Därför att du har ett aluminiserat avgassystem/ljuddämpare som inte är galvaniserat. Inuti blir det kondens när temperaturen skiftar från varmt till kallt, och fuktansamlingar gör att det till slut börjar rosta både inuti och utanpå. Avgaserna innehåller också frätande gaser som går hårt åt metall. 

Med ett läckande grenrör, avgassystem eller ljuddämpare blir din bil mer orkeslös och drar mer bränsle. Avgassystemet måste vara helt tätt för att fungera som det ska. Det görs enklast med ett rostfritt avgassystem som inte kräver något underhåll och inte rostar. Det kan vara rent livsfarligt om ett avgassystem får en läcka och kolmonoxid kommer in i kupén – det är en färg- och luktfri gas som är dödlig. 

Ja, med ett avgassystem speciellt byggt för din bil med korrekt mottryck får motorn mer effekt och vridmoment. Kombinerat med en mer friflödande racekatalysator ökar effekten ytterligare. Investera i ett rostfritt sportavgassystem så behöver du aldrig mer byta. 

Ja, det är ett relativt enkelt jobb som inte kräver något mer än vanliga verktyg och en släng händighet. Du får alltid med en Monteringsbeskrivning på hur du skall gå till väga när du monterar ditt avgassystem. Förlita dig inte på en vanlig domkraft utan använd alltid pallbockar eller hyr in dig i en gör-det-själv-hall med lyft.

I det långa loppet – nej. Försök med vax, temperaturtåliga lacker och att hålla avgassystemet rent slutar alltid med samma resultat. Det enda sättet att slippa problem med sitt avgassystem är att investera i ett rostfritt som håller bilens hela livsspann och mer.

Rör, ljuddämpare och upphängningsanordningarna som är fastmonterade i avgassystemet är rostfria. Klammer som köps till är rostfria vid önskemål.

Varför investera i ett rostfritt avgassystem?

Ferrita är ett företag med mer än 50 år i branschen, vi producerar högkvalitativa rostfria avgassystem för både bilar, bussar, fritidsfordon, båtar, industriell utrustning och mycket mer. Om det är någon som kan rostfria avgassystem så är det vi!

Men varför ska du investera i ditt fordon? För oss är det ganska enkelt. Det är en kombination av att hålla värdet på din bil uppe, klara av besiktningens krav och uppfylla de miljömässiga reglerna. Det finns ännu fler fördelar – fortsätt läsa så kommer vi förklara allt för dig! Många bilar behöver ett nytt avgassystem efter bara ett par år i bruk. Det har att göra med produktens kvalitet, och hur bilen används. Tyvärr ser vi en hel del nya bilar med mindre imponerande kvalitet på detta område.

Överlever resten av bilen

Korta resor är aldrig bra för ett vanligt avgassystem, som salta vintervägar och fuktigt väder. Byter man till en rostfritt avgassystem blir det sista gången man behöver tänka på den frågan. På bara ett par år har investeringen betalat sig, och du kan vara säker på att det kommer att överleva resten av bilen. Och när eller om du väljer att sälja din bil blir det något nästa ägare kommer värdera högt.

Samma som 1975

Vi har haft kunder som kommer in bara för att visa oss att deras gamla klassiska bilar fortfarande rullar med samma system som på 70- eller 80-talet. Som Charles Ljung med sin Volvo PV 544 1968, han tröttnade på att byta sitt avgassystem vartannat år. Han tog sin bil till Ferrita istället i mitten av 70-talet. – Det måste vara något av det bästa jag har gjort för min bil, det har sparat mig tusentals kronor under åren, berättar han för oss.Han har fortfarande samma avgassystem som då, och han kommer aldrig mer behöva byta det.

Förbättrad vikt betyder mycket

Det finns ännu fler fördelar med ett rostfritt avgassystem från Ferrita jämfört med ett billigt aluminiserat eller i kolstål. En av dem är vikten. I de flesta fall väger våra rostfria avgassystem mindre än ett i kolstål, vilket de facto ger lägre bränsleförbrukning och därmed lättar belastningen på miljön. Vikt är också en fråga när det gäller prestanda. Colin Chapman, grundare av Lotus, har mycket att säga om detta. Ett av hans bevingade citat; – Adderad kraft gör dig snabbare på raksträckor, borttagen vikt gör dig snabbare överallt. Med allt detta i åtanke borde det vara i varje bilägares intresse att bry sig om livslängden och värdet på sin bil, miljön, aktionsradien och prestandan.